På ti år har makrellen hatt en utrolig vekst
Annonse
Makrell. Ill.foto: Torhild Måkestad.
Makrell. Ill.foto: Torhild Måkestad.

På ti år har makrellen hatt en utrolig vekst

Gradvis har makrellen spredt seg nordover i Norskehavet og utover tilstøtende hav- og kystområder.
Redaksjon

10. januar 2017 14:57

Makrellbestanden har gjennomgått en utrolig vekst i mengde, utbredelse og tetthet de siste 10 årene, skriver havforskerne Leif Nøttestad og Kjell Rong Utne i tidsskriftet Nature.

Siden midten av 2000-tallet har gytebiomassen av makrell økt kraftig. Som kjent er makrellbestanden nå fordelt innenfor flere langs økonomiske soner: Norge, EU, Færøyene, Island og Grønland, i tillegg til internasjonalt farvann.

Makrellen har i samme periode økt utbredelsen under beiteperioden om sommeren fra 1 million kvadratkilometer til over 3 millioner kvadratkilometer. Bestanden har hatt en dobling av tettheten fra 1,5 tonn per kvadratkilometer til i overkant av 3 tonn per kvadratkilometer.

«Hovedårsaken til den formidable økningen i utbredelse av makrell de siste 10 år antas å være den kraftige økningen i bestandsstørrelsen. Det har vært historisk sterk rekruttering de siste 10 årene, inkludert fem av de sterkeste årsklassene som noen gang har vært registrert», melder tidsskriftet.

En stor makrellbestand trenger mye større plass enn en liten makrellbestand. I tillegg er det stor konkurranse om begrensede matressurser, noe som fører til at makrellen vandrer stadig lenger mot nord og vest om sommeren på leting etter mat.

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i FiskeribladetFiskaren. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Meld deg på vårt nyhetsbrev
VI ANBEFALER
artikkelbilde

Kystvakten reddet fiskerens tommel

Gir tommel opp til KV «Magnus Lagabøte».

artikkelbilde

Buktafestivalen vil ta verdensrekord i fiskekaker

Tok utgangspunkt i 200 fiskekaker. Nå håper de å passere 10.000.

Fiskeribladet Fiskaren AS
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00